Ebook Belajar Laravel 5

Laravel 5.x ialah antara framework PHP yang paling best dan mudah dipelajari.  Laravel dikatakan lebih “powerful” berbanding Codeigniter 3.x . Sebenarnya ia bergantung pada kerumitan projek yang dibangunkan.

Untuk mereka yang telah habis khatam Codeigniter, atau nak hijrah drpd Functional Programming kepada MVC Programming boleh lah cuba Laravel.

Disini saya listkan dua buah ebook antara yang terbaik untuk belajar. Iaitu Laravel Essentials 5 & Laravel 5.x Cookbook.

Laravel Essentials 5 diterbitan oleh penerbit PACKTB, yang memang terkenal dalam penerbitan buku kategori teknologi dan komputer. Ia mudah difahami . Setiap bab dijelaskan teorinya dahulu kemudian praktikalnya diikuti pelbagai contoh yang teliti dan jelas.

Sila klik pada gambar untuk download.

Manakala Laravel 5.x Cookbook diterbitkan pada Ogos 2016 oleh penerbit yang sama. Ya ini buku baru. Isi baru. Contoh baru. Buku ini lebih menumpukan pada praktikalnya. Yelah nama pun Cookbook kan. Teorinya sudah banyak dijelaskan oleh “seniornya” Laravel Essentials.  Ebook ini memang payah nak cari, tapi setelah godek Google Search berjam-jam akhirnya jumpa juga dia.

Klik gambar untuk download.

Ok lepas nie rajin-rajin lah kita belajar sendiri. Kalau ada masalah, dalam ebook itu ada macam2 link yang akan menolong kita. InshaaAllah boleh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *